apelier recept

Nech ráno začína vôňou čerstvých lievancov

Pomalé ráno, poctivá chuť, malý dôvod ostať dlhšie v pyžame. Spravte si víkendové lievance podľa nášho receptu.
čas prípravy

30 min

INGREDiencie

7

počet porcií

2

Niektoré recepty si nežiadajú zbytočné reči. Len trpezlivosť, poctivé suroviny a chvíľu času.
Zlatisté okraje, mäkký stred, jemná vôňa vanilky.

INGREDiencie
  • 200 g hladkej múky
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 250 ml mlieka (kravského alebo rastlinného)
  • 1 vajce
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 PL roztopeného masla alebo kokosového oleja
  • trocha tuku na panvicu
Krok 1: Spojte suché prísady
Do väčšej misy nasypte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Premiešajte, nech sa všetko spojí rovnomerne.
Krok 2: Pridajte tekuté suroviny

V inej miske rozšľahajte vajce s mliekom a vanilkou. Pridajte maslo a vlejte do suchej zmesi. Miešajte len dovtedy, kým cesto drží pokope. Ak je príliš husté, prilejte trochu mlieka. Menej miešania znamená viac nadýchanosti.

Krok 3: Dajte cestu čas

Nechajte ho 5–10 minút postáť. Prášok do pečiva sa aktivuje, bublinky vo vnútri spravia prácu za vás. Zatiaľ si pripravte panvicu, kávu alebo si doprajte chvíľu pokoja.

Krok 4: Pečte bez zhonu

Panvicu zohrejte na strednú teplotu a pridajte trochu tuku. Cesto nalejte do tvaru menších krúžkov. Keď sa na povrchu objavia bublinky, otočte ich. Druhá strana potrebuje už len krátko. Zlatistá farba je signál, že sú hotové.

Tajný tip
Ak chcete, aby boli lievance ešte vláčnejšie, primiešajte polovicu rozpučeného banánu alebo lyžicu bieleho jogurtu. Pridajú jemnosť a lahodnú chuť. Tento recept funguje tak dobre, pretože je jednoduchý. Žiadne zbytočnosti, len lahodná chuť a vôňa víkendového rána.